Woningen en horeca langs Zwarte Water bij Zwolle

De Hanzehaven aan het Zwarte Water achter Holtenbroek maakt mogelijk plaats voor woningen. © Archief Frans Paalman
De Hanzehaven aan het Zwarte Water achter Holtenbroek maakt mogelijk plaats voor woningen. © Archief Frans Paalman

De oevers van het Zwarte Water bij Zwolle gaan volledig op de schop. Bedrijven en havens maken plaats voor horeca en woningbouw.  De plannen gaan om de noordelijke oever, tussen de Holtenbroekerbrug (Blaloweg) en de Mastenbroekerbrug (Mastenbroekerallee). Bemog Projectontwikkeling en de gemeente Zwolle gaan samen aan de slag met een visie op het gebied. Wijkbewoners worden daarbij betrokken.

Naast de Holtenbroekerbrug ligt nu nog een bedrijventerrein van zo’n vijf hectare, door de ontwikkelaars aangeduid als de locatie ‘Leenman/Triferto/Botermanhaven’. Woningbouw is hier niet toegestaan, vanwege de milieu- en geluidszone van het tegenovergelegen bedrijventerrein Voorst. Daarom wordt gedacht aan een plek met een openbaar karakter met ‘stedelijke publieke functies’. Volgens de gemeente Zwolle valt te denken aan horeca, leisure, hotel, sport, jachthaven, rederij, onderwijs en cultuur.

Verderop, tussen de Twistvlietbrug en de Mastenbroekerbrug, zitten nu nog jachtwerf Dijkzicht, de watersportvereniging en de Hanzehaven. Daar komen in de toekomst mogelijk wel woningen. Ook dit project moet een ‘openbaar karakter’ krijgen en ervoor zorgen dat het Zwarte Water beter toegankelijk wordt voor mensen die nu al in de directe omgeving wonen.

Het groengebied tussen wijkboerderij de Klooienberg en het brugwachtershuis bij de Twistvlietbrug wordt bij de plannen betrokken. Bewoners en mensen van de wijkboerderij zijn zelf al langer bezig de uiterwaarden recreatief toegankelijker en beleefbaarder te maken.

Bewoners uit Holtenbroek en het tegenovergelegen Stadshagen worden uitgenodigd om mee te denken tijdens twee Oever-Ateliers. Die zijn op 1 en 2 oktober in wijkcentrum Holtenbroek.

Bron: De Stentor

Deel dit bericht

Bericht auteur: Peter Maat

Geef een reactie