Welkom Winkel in Holtenbroek

IMG_9812-welkomwinkel-rode-kruis1Sinds medio september hebben we in Holtenbroek een Welkom Winkel. Zoals u vast wel weet, komen er op dit moment veel vluchtelingen uit allerlei conflictgebieden (met name Syrie en Noord-Afrika) naar Europa om hier asiel aan te vragen. Zij vluchten voor het geweld in hun eigen land en hopen hier in een veilige omgeving hun leven te kunnen voortzetten, totdat het misschien eens mogelijk zal zijn om weer terug te gaan. Vooral mensen met (kleine) kinderen willen graag dat hun kinderen in staat worden gesteld om in alle rust en stabiliteit op te groeien, dat willen we immers allemaal?

Op dit moment draaien de verschillende Azc’s (asielzoekerscentra) op volle toeren om iedereen een plekje te kunnen geven en vele gemeentebesturen buigen zich over de vraag hoe de mensen die een verblijfstatus krijgen moeten worden gehuisvest. Maar voordat het zover is worden mensen opgevangen via de zgn. bed-bad-broodregeling, zoals in de IJsselhallen in Zwolle. Daar verblijven op dit moment ongeveer 1200 mensen. Deze mensen moeten allemaal worden voorzien van een slaapplaats, eten en drinken en een stel kleren.

Met name bij dat laatste vervult de Welkom Winkel een belangrijke rol. In de winkel worden gedragen kleren ingezameld, die kunnen worden uitgedeeld aan de mannen (!) in de IJsselhallen. Bij ons bezoek aan de Welkom Winkel troffen we de voorzitter van het Rode Kruis, afdeling Zwolle, Job Eysink aan. Eysink: “Vanuit het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en het Rode Kruis is besloten om met Welkom Winkels te beginnen. Hier in Zwolle is de winkel vanaf 17 september gehuisvest aan de Brahmsstraat, in ons eigen lokale verenigingspand. We zamelen hier spullen in, die worden hier gesorteerd op maat en soort kledingstuk en verpakt in dozen. Vervolgens zorgen we ook voor de bezorging bij de IJsselhallen.”

Op mijn vraag of het niet moeilijk is om vrijwilligers te vinden die dit allemaal verzorgen, wordt er minzaam geglimlacht: “Nou, sinds het initiatief loopt hebben we al 180 aanmeldingen gehad en vandaag (24 september, red.) zitten we zeker op 200 aanmeldingen van mensen die graag mee willen helpen. Het project duurt 8 weken en daarna kijken we of mensen voor een langere periode vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis willen gaan doen. We doen namelijk nog veel meer. Dit is een kortlopend project, dat we van de grond hebben getrokken vanwege de nijpende situatie dat er zoveel asielzoekenden tegelijk binnenkomen. We doen ook aan allerlei vormen van sociale hulp, computerles aan ouderen, knutselmiddagen, bingo’s en we organiseren wandelingen voor ouderen onder begeleiding. Ook zijn we aanwezig bij evenementen om eerste hulp te verlenen indien nodig.

Als afdeling Zwolle hebben we gezegd dat we graag een bijdrage leveren, maar dat dat perse niet ten koste van onze reguliere activiteiten mag gaan.” Zwolle heeft de grootste Rode Kruis-afdeling in het district IJsselland. Job: “Laatst kwam er een verzoek uit één van de kleinere afdelingen, Olst, om ondersteuning. Toen zijn er 150 vrijwilligers van ons naar Olst gegaan om daar mee te helpen met het opzetten van een Welkom Winkel. We moeten wel oppassen dat mensen niet teveel op hun bordje krijgen, het is en blijft vrijwilligerswerk.”

De vluchtelingen in de IJsselhallen krijgen geen geld, zelfs geen zakgeld. Zij hebben in afwachting van de beslissing omtrent hun verblijfsstatus vooral kleren nodig. Herenkleding in alle soorten en maten en schoenen. Voor ondergoed en sokken geldt dat alleen ongedragen goed, nieuwe spullen dus, in aanmerking komen voor inzameling. Als u nog herenkleding over hebt, kunt u die afleveren aan de Brahmsstraat 5 op maandag en donderdag van 11.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur.

Deel dit bericht

Bericht auteur: Fenny Gerrits

Geef een reactie