Vrije School voor voortgezet onderwijs Michael College bestaat 1 jaar

Michael-collegeHet Michael College, de Vrije School voor voortgezet onderwijs aan de Bachlaan 162, bestaat 1 jaar. Reden voor de redactie om nader kennis te maken met de school en haar uitgangspunten. Karin Krijger is de coördinator op school en wij hadden een gesprek met haar.

Karin vertelt dat de school het afgelopen schooljaar begonnen is met 34 leerlingen in klas 7, bestaande uit mavo, havo en atheneum leerlingen. Klas 7 is te vergelijken met de brugklas op andere scholen. De leerlingen van het Michael College komen uit Zwolle en verder uit de wijde regio. Ze zijn voor ongeveer de helft doorgestroomd vanuit reguliere basisscholen. Voor een gemakkelijke start maakt het Michael College onderdeel uit van de Scholengemeenschap Van der Capellen.

Hoe vrij ben je op de Vrije School?
Om dan maar meteen een misverstand recht te zetten: als je op de Vrije School zit, betekent dat niet dat je als leerling maar wat kunt aanrommelen onder het motto ‘leve de vrijheid’. De leerlingen luisteren gewoon naar de leerkracht en volgen de normale regels van wellevendheid. Precies zoals dat op alle andere scholen gebeurt. Het is een Vrije school, omdat de leerkracht de vrijheid heeft om zijn lessen in te richten op de manier die hij of zij het beste vindt voor de klas. Maar dan wel binnen het leerplan en binnen de gestelde doelen van het landelijk onderwijs. Want uiteindelijk doen de leerlingen gewoon mee aan de reguliere, landelijke examens voor mavo, havo en atheneum.

Hoofd, hart, handen
Dit vraagt om een nadere uitleg. Want waarin verschilt de Vrije School dan eigenlijk van een gewone school? Karin Krijger: “ Wij geven onderwijs, waarbij ‘hoofd, hart en handen’ in gelijke mate aan de beurt komen. In het reguliere onderwijs ligt de nadruk meer op ‘hoofd’. Behalve aan de leervakken, besteden wij evenveel aandacht aan kunstzinnige vakken, omdat dat heel goed is voor je ‘hartsgevoel’. Het is zo belangrijk voor kinderen dat ze in aanraking komen met de schoonheid van bijvoorbeeld muziek, of van schilderen. Je kunt daardoor helemaal openbloeien. De kunstzinnige lessen zijn er niet op gericht om het kind later artiest te laten worden. Het gaat meer om de ontwikkeling van jezelf. Zodat je als kind in aanraking komt met alle aspecten van jezelf. Je kunt het eigenlijk vergelijken met allemaal kleine vlammetjes die er in het kind ontstaan en waarvan er dan later een paar ontbranden tot een groter vuur. Ook doe-vakken zijn belangrijk voor de ontwikkeling. Dingen doen met je handen, bijvoorbeeld koper slaan. We leren de leerlingen om dingen met aandacht te doen, niet zomaar iets af te raffelen, maar goed en zorgvuldig afmaken waar je mee bezig bent. Ze leren zo om door te zetten en niet van het één naar het ander te springen. Ook het samen met anderen dingen doen en beleven is zo’n groot plezier. Je bent tenslotte onderdeel van een groter geheel en je krijgt op die manier veel voor elkaar. Samen met de leervakken die de leerlingen volgen kom je dan uit op een soort totaalontwikkeling en dat is eigenlijk waar de Vrije School voor staat.”

Worden wie je bent
‘Worden wie je bent’ is een belangrijk motto van het Vrije School onderwijs. Dat is voor dit type onderwijs niets nieuws, want ze hanteren het al zo’n 50 jaar. Grappig is dat je ziet dat steeds meer instanties dit motto nu ook gaan gebruiken. De leerkracht kijkt naar elke individuele leerling en vraagt zich af ‘Wie ben je?’, ‘Wat kom je hier doen?’ en ‘Hoe kan ik je helpen?’ Karin: “We streven er echt naar om de leerling een compleet iemand te laten worden. En ja, uiteindelijk kun je dan zeggen dat de leerling vrij genoeg is om het beroep te kiezen, waar hij of zij het meest geschikt voor is.”

Periode-onderwijs
Een andere belangrijke pijler op het Michael College is het zogenaamde Periode-onderwijs. Karin vertelt dat zij degene is die dit onderwijs aan de leerlingen geeft omdat ze, behalve coördinator, ook klassenleraar is. Het houdt in dat je gedurende 3 of 4 weken elke schooldag begint met 2 uur lesgeven in steeds hetzelfde vak. Voordeel hiervan is dat je met de lesstof behoorlijk de diepte in kunt gaan. Zo is er afgelopen januari het project Sterrenkunde geweest. De leerlingen hebben geleerd over de stand van de zon, over wassende en afnemende maan, over de meridianen en de evenaar en over de noordelijke sterrenhemel. Onlangs zijn ze bezig geweest met een Meetkunde-project. Cirkels en vierkanten, gelijke zijden, stompe en scherpe hoeken, het hoort er allemaal bij. Combineer je de verschillende vormen en kleur je ze in dan wordt het nog leuk ook! Het is typisch iets voor de Vrije School om dat op deze manier aan te pakken. Je kunt je voorstellen dat zo’n intensief project een grote impact op een kind heeft. Veel meer dan wanneer je slechts 3 verspreide uurtjes per week les krijgt in wiskunde.

Veel nieuwe aanmeldingen
Concluderend kun je zeggen dat de aanvliegroute bij het Vrije School-onderwijs anders is dan bij reguliere scholen voor voortgezet onderwijs, maar dat het eindresultaat voor de leervakken hetzelfde is en voor de andere vakken alleen maar rijker. Tot nu toe woont het Michael College in bij openbare basisschool De Toonladder en dat bevalt goed. Men is goede buren van elkaar. Voor het komende schooljaar zijn er alweer 20 nieuwe aanmeldingen voor de nieuw te vormen klas 7. De opbouw van de school is daarmee veelbelovend en het ziet er naar uit dat de school de komende jaren goed kan doorgroeien.

Deel dit bericht

Bericht auteur: Fenny Gerrits

Geef een reactie