Richard Schuchard

Richard-SchuchardRichard Schuchard is 39 jaar en woont sinds drie jaar in Holtenbroek. Hij heeft dit jaar voor de eerste keer meegedaan met de Samenloop voor Hoop van het KWF en wil daar graag iets over vertellen.

Richard is geboren in Lelystad, maar hij is opgegroeid in Harderwijk.

“Mijn biologische vader stierf aan kanker toen ik 1,5 jaar was,” vertelde Richard. “Hij was toen pas 23 jaar. Mijn moeder is later hertrouwd en deze man was als een echte vader voor mij. Ik zie hem ook als mijn echte vader, want het klikt heel goed. Daardoor groeide ik ook in een gewoon gezin op.”

Toen Richard naar de kleuterschool ging, viel het op dat hij toch anders was dan de andere kinderen. Hij werd getest en daar kwam uit dat hij een verstandelijke achterstand bleek te hebben. Na de kleuterschool is Richard daarom naar het Speciaal Onderwijs gegaan, waar hij meer begeleiding en structuur kreeg. “Ik had wat meer tijd nodig om dingen te leren,” vertelde Richard.  “Daarom heb ik vroeger op een school voor moeilijk lerende jongeren gezeten. Op dit moment heb ik zelf niet meer zo’n last van mijn beperkingen. Het heeft me nog wel moeite gekost om te leren schrijven, maar dat gaat nu steeds beter.”

Voordat Richard naar Zwolle kwam, werkte hij bij een papier/metaalverwerkings- en opslagbedrijf in  Apeldoorn. In die periode had hij een relatie en samen kregen ze een zoontje. Daar bleek al snel van alles mee aan de hand te zijn, wat de situatie heel complex maakte. Richard is uiteindelijk naar Zwolle verhuisd en nu ziet hij zijn zoontje gelukkig nog iedere twee weken.

Richard woont nu sinds drie jaar in Holtenbroek, in een woonvorm van Frion. Dit is een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, zodat zij optimaal kunnen deelnemen aan de maatschappij. Frion vindt het belangrijk dat ook mensen met een verstandelijke beperking zelf de regie hebben om hun leven in te kunnen richten zoals zij dat willen. En dat zij zelf invloed kunnen uitoefenen op hun leven. “Bij ons op de gang heeft iedereen zijn eigen appartement,” vertelde Richard. “Daarnaast is er één gemeenschappelijke huiskamer waar we elkaar regelmatig tegenkomen. Iedereen kent elkaar hier en af en toe gaan we ook samen iets leuks doen. Wij krijgen begeleiding waar het nodig is. Dagelijks is er bijna altijd iemand van Frion aanwezig, dus als je iets niet snapt  of je hebt andere hulp nodig, dan kun je bij hen terecht.”

Momenteel heeft Richard geen vast werk. “Ik werk nu via het uitzendbureau als oproepkracht bij de ROVA, waar ik op de vuilniswagen sta. Maar dat werk gaat helemaal veranderen, want vroeger liepen we als vuilnismannen achter de wagen aan. Dat is nu niet meer zo; tegenwoordig moet alles ondergronds. Je mag niet te zwaar meer tillen, want het moet allemaal ARBO-verantwoord zijn.”

“Dit jaar liep mijn ex mee voor de Samenloop voor Hoop in Brabant. Dit is een landelijk initiatief van de KWF en zij tipte mij of dat niet wat voor mij was. Dat leek mij wel wat en omdat deze samenloop in Zwolle net geweest was, besloot ik om in Harderwijk mee te gaan doen. Bij de Samenloop voor Hoop lopen groepen mensen mee, waarbij geld opgehaald wordt door sponsoring. Iedereen loopt rondes van anderhalf, twee uur en geeft dan het stokje aan een ander over.” Richard had mensen uit zijn huis gevraagd om ook mee te doen. “Je loopt gewoon je eigen tempo,” vertelde  hij. “Langs het parcours staan standjes van verschillende organisaties, dus ook van Frion. We hebben daar spullen verkocht die ik hier en daar had gekregen.” Voordat de  Samenloop begon, heeft Richard kaarsenzakken verkocht aan familie, medebewoners en andere bekenden in de wijk. Tijdens het wandelevenement zelf stonden de kaarsenzakken langs de looproute. ’s Avonds werden de kaarsjes aangestoken.

“Ik voel me erg betrokken bij het doel van Samenloop voor Hoop,” vertelde Richard. “Mijn moeder is nog maar kort geleden aan de ziekte overleden en daarom was het fijn voor mij om zo mijn verdriet van me af te  kunnen lopen en me op deze manier in te kunnen zetten. We liepen met zes man hier uit het huis. Een vriend van mij is cameraman en ik heb geregeld dat hij beelden heeft gemaakt van de tocht. Daar is een dvd’tje van gemaakt en die willen we graag verkopen voor het goede doel. Alles voor het onderzoek, zodat kanker ooit een chronische ziekte zal zijn, waar niemand meer aan hoeft te overlijden. Dat zal misschien nog wel even duren, maar dat is wat we uiteindelijk willen bereiken.”

Samenloop-voor-hoop-1 Samenloop-voor-hoop-2 Samenloop-voor-hoop-3 Samenloop-voor-hoop-4gif Samenloop-voor-hoop-5

Deel dit bericht

Bericht auteur: Fenny Gerrits

Geef een reactie