Politiekids tegen hard rijden

_PP84071perryploeg-141022Na de eerste straatactie in oktober over het ongeoorloofd fietsen in het winkelcentrum, zijn de Politiekids weer wekelijks bij elkaar gekomen. Ze kregen de eerste week les in mentale weerbaarheid en groepsdynamica, de tweede week conditietraining en de derde week les in fysieke weerbaarheid en zelfverdediging. Elke vierde keer dat de teams samenkomen, houden ze een straatactie.

Woensdagmiddag 22 oktober werd de 2e straatactie van de Politiekids Holten­broek gehouden.

“Vanmiddag gaan we op snelheid con­troleren met een lasergun,” zegt wijk­agent Danny Schoenman en laat het meetapparaat zien aan Team Alfa in de kantine van atletiekvereniging AV-PEC. “Wauw, een lasergun,” hoor je er een paar fluisteren. Dat vinden ze wel stoer en leuk om te doen. Na een korte in­structie vertrekken ze per fiets naar de Buxtehudestraat. Hier volgt nog een motorkapbespreking, waarna het team in twee groepen wordt verdeeld.De wijkagent begint met een deel van het team in de Buxtehudestraat. Er komt echter zo weinig verkeer, dat ze naar de Palestrinalaan gaan om daar op snelheid te controleren. “Of naar de snelweg!” zegt een Politiekid. Want daar rijden ze pas echt hard. “Laten we eerst hier maar eens goed oefenen,” zegt Danny. Hij legt ze uit hoe je met de lasergun moet meten en geeft vervolgens de snelheidsmeter aan Melis, die als eerste mag beginnen met het controleren op de snelheid. Na een paar metingen is de volgende aan de beurt. Alle automobi­listen worden staande gehouden en de meesten ervan houden zich ook aan de snelheid. Zij krijgen als beloning daar­voor een duimpje. Slechts een enkeling rijdt te hard en krijgt een waarschu­wing dat het hier om een 30 kilometer zone gaat, waar de kinderen veilig wil­len lopen, fietsen en spelen. Of ze daar voortaan rekening mee willen houden. De volgende keer krijgen ze wel een be­keuring.

Het andere team had ondertussen de gele viktorpop (beter bekend als het ver­keersmaatje) geïnstalleerd en ze hebben 30 kilometer stickers op lantaarnpalen in een aantal straten geplakt. Na 30 minuten wisselen de teams om en mogen de stickerplakkers met de wijkagent mee om met de lasergun op snelheid te controleren.“Die rijdt heel hard,” zegt de Politiekid met de lasergun.”Hij rijdt 311,” zegt hij verbaasd. “Dat is inderdaad wel heel hard,” zegt Danny en hij kijkt op de snelheidsmeter. “De E heb je voor een 3 aangezien, het is een foutmelding. De meting is niet goed gegaan. Je moet wel goed richten op de kentekenplaat.” De volgende meting gaat goed, er wordt 31 km gemeten. De bestuurder wordt aangehouden en er wordt geroepen: “U rijdt goed, u krijgt een duimpje!” “En ze hebben ook allemaal netjes de gordel om,” vult Danny aan. “Nog een veilige reis verder.” Er wordt weer gewisseld en de volgende doet de snelheidsmeting. De automobi­list wordt staande gehouden. De me­ting geeft 28 km aan. De politiekid zegt: “U heeft te hard gereden!” Danny corrigeert: “28 is toch minder dan 30?” “Ja,” zegt de Politiekid en wordt een beetje stil van de vergissing. De bestuurder krijgt toch een duimpje van hem.

Een man op de fiets die dit alles zo’n 10 minuten heeft aangekeken, vervolgt zijn reis en steekt zijn duim omhoog naar de kinderen. Na een uur zit de actie erop en gaan ze terug naar AV-PEC. Daarna gaat Team Bravo een uur lang op snel­heid controleren. Ook zij vinden het vet en stoer om te mogen doen. In totaal zijn er slechts een handjevol hardrijders staande gehouden. Zij kregen vandaag geen duimpje, maar de volgende keer krijgen ze wel een bekeuring. “Hopelijk beseffen ze nu beter dat er in een woon­wijk niet te hard gereden moet worden. Een ongeluk is immers snel gebeurd! “ zegt de wijkagent. Alweer een geslaag­de actie van de Politiekids Holtenbroek!

Deel dit bericht

Bericht auteur: Fenny Gerrits

Geef een reactie