Politiekids tegen fietsen in winkelcentrum

_PP83199perry-140917Op woensdagmiddag 17 september kwamen Team Alfa en Team Bravo van de Politiekids naar het winkelcentrum van Holtenbroek voor hun eerste openbare optreden met de actie: Verboden Te Fietsen In Het Winkelcentrum!

Om 13.00 uur kwamen de Politiekids van Team Alfa bij elkaar en kregen ze bij AV-PEC een korte instructie van de straatactie die ze gingen voeren. Vervolgens reden ze naar het wijkcentrum en liepen in twee groepen naar het winkelcentrum. Wijkagent Danny Schoenman nam zijn team mee naar het overdekte deel en het andere teamstartte bij de bloemist. Al snel kwam de eerste fietser eraan. Nog een beetje onwennig sprak de Politiekid de man aan: “U mag hier niet fietsen meneer!” “Ik kom net uit mijn werk. Jullie gaan me toch geen boete geven hoop ik?” zegt de fietser. “U komt er deze keer met een waarschuwing vanaf, ” zegt de wijkagent. “Binnenkort gaan we hier vaker controleren en dan krijgt u wel een boete.”

Om de beurt mochten de Politiekids fietsers en bromfietsers aanspreken wanneer zij kwamen aangereden, in plaats van lopen met de fiets aan de hand. Een oudere mevrouw ziet de actie en zegt tegen de kinderen:”Het is goed dat jullie dit doen. Het is veel te gevaarlijk met al die fietsers en bromfietsers voor ons ouderen en ook voor de kinderen.”  Vanuit de verte komt een fietser aangereden. “Ja, ja, die mevrouw, ” roepen de politiekids tegen elkaar. “U mag hier niet fietsen mevrouw,” wordt er geroepen naar een fietser en de Politiekid geeft een flyer over de actie Verboden Te Fietsen In Het Winkelcentrum! “Ik zal er de volgende keer aan denken,” zegt ze en ze loopt met de fiets aan de hand verder. Gretig gingen de kinderen op zoek naar meer overtreders. Een meneer in een scootmobiel komt voorbij. Enthousiast wil er een Politiekid er naar toe gaan, maar de wijkagent zegt: “Een scootmobiel is een uitzondering. Als mensen niet goed kunnen lopen, kunnen ze een scootmobiel gebruiken. In de wet is dat gelijk gesteld aan lopen. Dat mag dus wel.” Een beetje teleurgesteld gaat de Politiekid op zoek naar een volgende (brom)fietser.

Ook gingen de Politiekids flyers uitdelen bij de winkeliers. “Kunt u deze op het raam plakken meneer en uitdelen aan de mensen?” De winkelier gaat meteen op zoek naar plakband. Na een uur ging het team naar het wijkcentrum om wat te drinken en de belevenissen te bespreken. Vervolgens gingen om half vier de Politiekids van Team Bravo het winkelcentrum in om ook de (brom)fietsers op hun gedrag aan te spreken. Meer dan 40 overtreders zijn door de Politiekids aangesproken en hebben een flyer gekregen in de twee uren dat zij de actie hielden.

“Nu krijgen de mensen een flyer en nog geen boete, maar wel een waarschuwing,” zegt de wijkagent. “Het is gevaarlijk om in het winkelcentrum te fietsen. Er kan opeens een kind uit een winkel aan komen rennen. Een ongeluk is dan zo gebeurd.” Vanaf oktober wordt er weer regelmatig gecontroleerd en dan worden er wel boetes uitgedeeld. De komende weken hebben de Politiekids interne training en daarna komen ze weer de straat op voor een nieuwe Politiekids-actie.

Politiekids is een samenwerking van de Politie, Travers Welzijn, AV PEC, Sportservice Zwolle, Doomijn, het NJG en de Bewegende School in Holtenbroek.

Deel dit bericht

Bericht auteur: Fenny Gerrits

Geef een reactie