Opening Ulu Moskee: vrede en verbinding met de wijk

Opening-Ulu-MoskeeOp zaterdag 14 maart werd de Turkse Ulu Moskee aan de Gombertstraat geopend in het bijzijn van ruim 2000 bezoekers. Het was een feestelijke en belangrijke gebeurtenis. Niet alleen voor de Turkse gemeenschap in Zwolle, maar ook voor onze wijk. De enige Turkse Moskee in Zwolle zat tot voor kort in Assendorp, maar groeide uit haar jasje. Vanaf nu hebben zij een prachtige locatie in Holtenbroek. Voor de bewoners van Holtenbroek betekent het een versteviging van de multiculturele gemeenschap. Op deze feestdag was het voor iedereen duidelijk dat de moskee nieuwe kansen biedt voor ontspanning van de soms verstarde relaties. De moskee kan, als het een beetje meezit, zomaar een mooie nieuwe aanwinst worden voor de bewoners van onze wijk.

Er waren speeches om de opening luister bij te zetten, waarbij men de moskee steeds een goede toekomst wenste. Misschien wel de belangrijkste toespraak kwam van de voorzitter van de 144 Turkse moskeeën in Nederland, professor Mustafa Űnver. Hij sprak zich duidelijk uit tegen elk geweld en tegen elke vorm van intolerantie. “Wij, als Turkse gemeenschap in Nederland, vinden het betreurenswaardig dat we nu mee getrokken worden in de negatieve stroom die er in Europa heerst als reactie op de terreurdaden die in Parijs en Kopenhagen hebben plaatsgevonden. Maar laat alsjeblieft duidelijk zijn dat wij ons van dit geweld distantiëren! Laten we ervoor zorgen dat we niet radicaliseren, maar ons in liefde weer met elkaar verbinden. Laten de van oorsprong Turkse mensen en de Nederlanders elkaar opnieuw ontdekken. Ook onderstreepte Űnver het belang van multiculturele activiteiten en van bindende samenkomsten voor de Zwolse samenleving. “Er is al een samenwerking met de Voedselbanken, ook wordt er bloed gedoneerd aan de Bloedbank en er worden flinke donaties gedaan voor Ebola. We willen er bovendien aan werken dat de gewone Zwollenaar veel beter bereikt wordt. De Turkse gemeenschap is een onderdeel van de Nederlandse samenleving. We willen daar dienstbaar aan zijn en het verder uitbouwen.”

Het was een prachtige dag. Na de ontvangst met rozenwater en lekkere hapjes kwamen de speeches. In een grote bovenzaal van één van de bijgebouwen werden de gasten toegesproken door vertegenwoordigers van verschillende organisaties. De openingstoespraak werd door de voorzitter van de Ulu Moskee gedaan; de heer Lokman Tercanlioğlu. Wethouder Nelleke Vedelaar riep in haar toespraak op om het gesprek met de buurt aan te gaan en zo te werken aan tolerantie. En: “Assendorp mist jullie, maar Holtenbroek is rijker geworden.” De heer Yusuf Acar benadrukte dat de moskee slechts voor 1/3 deel de functie van gebedsruimte heeft en dat 2/3 deel er is voor sociale en culturele activiteiten. Hij hoopte dat de moskee er niet alleen voor de Turkse gemeenschap zal zijn, maar voor de hele gemeenschap, voor alle omwonenden in de wijk. Het gaat dan uitdrukkelijk niet over godsdienstige zaken, maar om gewone dingen met elkaar te doen. Leuke dingen, waar iedereen van houdt, zoals een film kijken, een dansmiddag of pizza’s bakken met de kinderen. Ook kan het gaan om voorlichting over bijvoorbeeld ouderenzorg.

Na de speeches trokken we met z’n allen naar de binnenplaats voor de officiële opening. Een aantal kinderen was prachtig uitgedost in sprookjesachtige, traditionele kleding. Het leek wel of er een optocht uit Duizend en één Nacht voorbij kwam. Nadat het lint was doorgeknipt konden we de moskee binnengaan, waar een heuse Semavoorstelling plaats vond, een dans die uitgevoerd wordt door derwishen. Voor de bijzondere gelegenheid werd ook hier de dans gewerveld door kinderen. Al met al was het een bijzondere middag. Kleurrijk, warm en vol verwachting voor de toekomst.

Opening-Ulu-Moskee.2

Deel dit bericht

Bericht auteur: Fenny Gerrits

Geef een reactie