Jarig Holtenbroek verdient een boek (Bron: De Stentor)

Dit jaar is het precies zestig jaar geleden dat de eerste inwoners van  de Zwolse wijk Holtenbroek hun woningen betrokken. Reden voor een feestje, zegt Fenny Gerrits van de stichting Holtenbroek.com die onder meer de wijkkrant uitgeeft.

Door Francisca Muller

Er zijn plannen voor een boek over de markante wijk en voor een groot muziekfestival. “Want dit is natuurlijk wel de componistenwijk. We willen mensen benaderen die verstand hebben van klassieke muziek of hedendaagse muziek.” Afgelopen zaterdag tijdens de nieuwjaarsreceptie in het wijkcentrum was de aftrap van Holtenbroek60.

Tekentafel
Op 17 september 1958 [NIET 1957 zoals Wikipedia meldt maar dat zullen we veranderen (red.)] sloeg de toenmalige minister van Volkshuisvesting Herman Witte de eerste paal voor de wijk, die daarna in een indrukwekkend tempo uit de grond gestampt werd. Met flats en eengezinswoningen, in een strak patroon. “Holtenbroek werd op de tekentafel ontworpen en daarna achter elkaar gebouwd, in een tijd dat het nog niet zo gebruikelijk was om dat op die manier te doen”, weet Gerrits. “Nederland kwam uit een periode van woningnood, en dit was een van de eerste echte groeiwijken.”

Inmiddels is er veel veranderd. De eerste generatie flats en eengezinswoningen is al vervangen door nieuwbouw. Andere delen van de wijk zijn grondig gerenoveerd. Maar er zijn ook nog hele stratenblokken die nog net zo ogen als eind jaren vijftig, begin jaren zestig.

Ingezonden is de onderstaande video.

KLIK HIER VOOR HET ORIGINELE ARTIKEL IN DE STENTOR.

Deel dit bericht

Bericht auteur: Fenny Gerrits

1 reactie op “Jarig Holtenbroek verdient een boek (Bron: De Stentor)

    Kuik

    (15 januari 2018 - 19:11)

    En er bestaan beelden van, gemaakt door mijn vader en gedigitaliseerd te bekijken op:

Geef een reactie