Het verhaal van Zehra Kahvecioglu

Deze maand waren we voor onze rubriek ‘Aanschuiven bij’ te gast bij Zehra Kahvecioglu. Zij is 22 jaar, beginnend ontwerpster en ze wil graag iets over zichzelf , haar werk en haar studie vertellen.

Door: Pien van Wolferen

Zehra is geboren en getogen in Holtenbroek. Op dit moment woont ze nog bij haar ouders en dat bevalt haar goed. “Ik ben echt een familiemens,” vertelde ze. “Ik ben de oudste thuis en heb één zusje en één broertje. Wij vormen een hecht gezin, daar heb ik best wat extra reistijd voor over. Ik studeer momenteel in Groningen, dus reis ik iedere dag heen en weer.

Op de kleuterschool kwam de creatieve kant van Zehra al naar boven. “We moesten toen voor een spiegel onszelf natekenen en ik weet nog dat ik een poppetje ging tekenen met blond haar en blauwe ogen. Zelf heb ik donker haar en bruine ogen, dus de gelijkenis was niet zo groot. De juffrouw vond dat ik de opdracht niet goed gedaan had, maar ik zei dat ik wèl gedaan had wat ik leuk vond. Ook tijdens het voorlezen ging ik mijn eigen gang. Ik luisterde totaal niet naar wat er verteld werd maar schreef ondertussen mijn eigen verhaaltjes, waar ik ook tekeningetjes bij maakte. Ook vond ik het toen al leuk om voor de klas verhaaltjes te vertellen. Ik wilde wel juf worden in die tijd, want ik zag erg op tegen mijn eigen juf en ik wilde net zo worden als zij.” Vanaf die tijd is Zehra steeds meer gaan doen met haar creativiteit. Ze vond het altijd heerlijk om te tekenen en van daaruit is ze later ook zelf haar tekeningen gaan maken om die later in te kleuren. Ze schreef en las veel en maakte altijd illustraties bij haar zelfgemaakte verhaaltjes. Ook tijdens haar middelbare school tijd was Zehra graag in haar eigen creatieve wereld. “Ik was echt een dromer en ging graag mijn eigen gang. Sommigen van mijn vriendinnen gingen na de middelbare school Rechten studeren,” vertelde ze, “maar dat was niets voor mij, dus heb ik toen besloten om mijn hart te volgen, door iets met mijn creativiteit te gaan doen. Daarmee begaf ik me op onbekend terrein, omdat ik verder niemand kende die dat ook had gedaan.” Zehra besloot om eerst een éénjarige vooropleiding gaan doen bij ArtEZ. Dit is de Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle en hier wilde ze zich gaan oriënteren in wat het beste bij haar paste.

In 2012 besloot Zehra om de HBO-opleiding Interieurarchitectuur te gaan doen. “Ondanks dat dit een leuke opleiding was, was het daar best pittig voor mij,” vertelde ze, “ omdat het me ontbrak aan de benodigde achtergrondkennis van het vak. Het gevolg was dat ik niet voldoende punten had gehaald waardoor ik van school moest. Dit was een behoorlijke tegenvaller, want ik was wel heel gemotiveerd.”

“Daarna ben ik de Minerva Academie in Groningen gaan doen, dat is een soortgelijke opleiding, maar dan iets breder. Daar koos ik de richting Ruimtelijke Vormgeving en ik merkte al snel dat deze opleiding heel goed bij mij past. Ik vind het vooral leuk om met verschillende materialen te werken en we krijgen ook volop de ruimte om met deze materialen te experimenteren. Het is daarbij de bedoeling dat je niet zomaar iets gaat maken, maar dat er een verhaal achter je creatie zit. Ik werk daarbij het liefst met metaal, hout en plastic. Verder leren we er ook bouwtekeningen en plattegronden maken en hoe we bepaalde ruimtes optimaal kunnen benutten, zodat de aanwezige objecten optimaal tot hun recht komen. Het gaat er om dat je je creativiteit leert ontwikkelen en het leert gebruiken op de manier die het best bij jou past.”

“We kregen een schoolopdracht om beeldmateriaal te verzamelen en daar een boekje van te maken. Ik vind het erg leuk om mijn persoonlijke kijk op de wereld in beeld te brengen, dus pakte ik mijn camera en ging de wijk in om alles wat mij opviel op mijn manier te fotograferen. Met deze opdracht wilde ik een statement maken tegen de vooroordelen over onze wijk. Vroeger stond Holtenbroek meer bekend als een soort getto en ik wil aantonen dat dit nu allang niet meer zo is. Door middel van foto’s wil Ik laten zien hoe de wijk de afgelopen jaren is veranderd. Verpauperde huizen en flats zijn inmiddels gesloopt en nu hoort het Deltion College bij het nieuwe wijkaanzicht.

Ik hou van de warme sfeer en het multiculturele karakter van Holtenbroek en ik heb geprobeerd om dat in beeld te brengen.” Om inspiratie op te doen gaat Zehra graag op stedentrip. Ook haalt ze veel inspiratie uit het werk van andere ontwerpers, architecten en beeldend kunstenaars. “Ik ga vaak de straat op om naar inspirerende objecten, kleuren en creaties te kijken,” vertelde ze “Ik hou ervan als mensen hun fantasie de vrije loop laten en van daaruit de gekste dingen maken. Dat brengt mij zelf ook weer op nieuwe ideeën.”

“Ik ben heel positief over de toekomst, want ik zit boordevol met plannen. Momenteel bereid ik me voor op mijn afstudeerjaar, waarin ik ook stage ga lopen en misschien doe ik mijn Masteropleiding er nog achteraan. Mijn ultieme droom is toch wel om ooit een eigen studio te beginnen, waar ik mijn eigen ontwerpen kan realiseren.

Mijn opleiding is vooral als een basis bedoeld,” vertelde Zehra. “Daarna moet ik mezelf gaan bewijzen en laten zien wat ik geleerd heb, dan moet ik het zelf gaan doen. Gelukkig realiseer ik me daarbij heel goed dat iedere ontwerper ooit jong is geweest en ook zijn of haar eigen weg heeft moeten zoeken. Mijn zoektocht is nog maar net begonnen. Maar zolang ik mijn dromen volg en er ook in blijf geloven is er hoop en zal het uiteindelijk wel goed komen!”

Ga voor meer informatie en foto’s naar Instagram: @zehrabye

Deel dit bericht

Bericht auteur: Redactie Holtenbroek.com

Geef een reactie