Halloween in de Buxtehudestraat

Halloween 2014_2014_10_24_3807Op 24 oktober werd in de Hud in de Buxtehudestraat Halloween gevierd voor de kinderen in de basisschoolleeftijd. Vanaf 18.00 uur werden de kinderen verkleed verwacht voor een gezellige viering van dit voor Nederland betrekkelijk nieuwe feest. Want Halloween wordt van oudsher vooral in de VS, Engeland, Ierland en Canada gevierd. Het is van oorsprong een Keltisch en dus heidens feest, dat onder invloed van het Christendom de vorm heeft gekregen die het nu heeft. De naam ‘Halloween’ is afgeleid van All Hallows Eve, oftewel de avond voor Allerheiligen dat op 1 november valt. Dit betekent dat de officiële datum waarop Halloween wordt gevierd eigenlijk pas op 31 oktober is. Maar vanwege het seizoensgebonden karakter kun je er ook anders naar kijken. Het kan ook worden gezien als een herfstfeest. Zoals bijvoorbeeld tegenwoordig ook kerstverlichting buiten de kersttijd om wordt opgehangen om het winterseizoen te ‘vieren’, kun je dus Halloween ook op andere data in de herfst vieren.

In Nederland vieren we ook nog Sint Maarten op 11 november en beide feesten lijken wel een beetje op elkaar. Met Sint Maarten gaan de kinderen langs de deur om liedjes te zingen en om snoep te vragen. Oorspronkelijk hoort dat dus ook bij Halloween. Het grootste verschil is echter de pompoen. De pompoen en meer specifiek de lantaarn die wordt gemaakt van een pompoen, is bij uitstek HET symbool van Halloween. Met Sint Maarten hebben kinderen slechts ‘gewone’ lampionnetjes.

Op het feest in de Buxtehudestraat konden de kinderen een film kijken en er was volop snoep en ranja aanwezig. Tijdens Halloween wordt ook duidelijk dat we in afwachting zijn van de naderende winter. Het is dan al vroeg donker en het begint al wat kouder te worden. Daarom zijn die pompoenlampjes wel erg gezellig.

Deel dit bericht

Bericht auteur: Fenny Gerrits

Geef een reactie