Een AED kan levens redden! Ook in Holtenbroek.

Wat is een AED? Een AED (Automatische Externe Defibrillator) geeft iemand met een hartstilstand een elektrische schok. Die kan ervoor zorgen dat het hart weer normaal gaat kloppen. Zo kan een AED iemands leven redden. Elke seconde telt bij een hartstilstand. Loop eens naar het adres waar de dichtstbijzijnde AED hangt: zo loop je in de haast en spanning bij een hartstilstand niet fout en hoef je niet te zoeken.

Hoe bedien ik een AED?

Een AED bevat 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Als dat gebeurd is analyseert de AED het hartritme en je krijgt precies te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.
Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.

Blijf – naast het gebruik van een AED – medische hulp inroepen via het noodnummer 112.

 

Waar in Holtenbroek zijn AED’s?

 • Deltion: bij beide hoofdingangen (Oost én West); evt noodnummer 038-8534999. Open: maandag/vrijdag 7 – 23 uur; tijdens schoolvakanties van 7:00 – 19:00 uur
 • Wijkcentrum Holtenbroek: – bij buitendeur ingang Bachlaan 24 uur per dag – pincode is 1358
 • School Van der Capellen – Lassuslaan 230 – tijdens schooltijden
 • Lidl (Winkelcentrum Holtenbroek Bachplein)
 • BasicFit – Middelweg 401 – maa t/m vrij 7:00 – 22:30 uur; weekend 9.00 – 16.00 uur 9(ook de buren FysioPlus hebben een AED)
 • Huisartsenpraktijk Holtenzorg – Straussplein 4 – maa/vrij van 8 – 17 uur
 • Driezorg Fermate – Händellaan 315 – toegankelijk van 7:30 – 21:15 uur (weekend tot 19uur)

  Nieuw: een AED bij Wijkboerderij de Klooienberg.

  Er is een initiatief gestart om een AED bij wijkboederij de Klooienberg te plaatsen. Bijdragen komen van Philips, Gemeente Zwolle, Travers Welzijn, Doomijn en Wijkfonds Holtenbroek. En van u, want er is nog wat geld nodig. Draag een steentje bij. Ga naar de link via https://www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-klooienberglaan-8031-zwolle

  Deel deze actie via de sociale media. Hartelijk Bedankt!

Deel dit bericht

Bericht auteur: Peter Maat

Geef een reactie