Domino-effect in Holtenbroek

2014-10-04 15.51.05In het park naast het wijkcentrum aan de Bachlaan hebben we naast speeltuin De Regenboog, voetbalveldjes, en sinds 1 november De Beweegtuin, inmiddels ook twee dominotafeltjes. Bij elkaar wordt het dus al een echt ‘sportpark’. Begin oktober zijn de vaste dominotafels officieel in gebruik genomen, na een openingshandeling van wijkwethouder Nelleke Vedelaar.

Het is de bedoeling dat fervente dominospelers er liefst veel gebruik van zullen maken. De meest fervente dominospelers in Holtenbroek zijn Antillianen. Het spel is op de Antillen en in Zuid-Amerika in het algemeen, bijzonder populair. Er worden zelfs kampioenschappen dominospelen georganiseerd. We weten niet precies waar het spel is bedacht, men denkt dat het wellicht uit China afkomstig is en door Marco Polo naar Zuid-Amerika is gebracht. De tafels zijn in het park naast het wijkcentrum geplaatst, omdat op die plek niemand last heeft van de luidruchtige spelende mannen en jongens. Want het is inderdaad geen vrouwensport.

Het was op zaterdag 4 oktober mooi weer en er was volop animo om het spel te spelen. De Stentor publiceerde er een mooi artikel over, waarin diverse mensen aan het woord kwamen. (Zie artikel van Marion Groenewoud, 6 oktober 2014) Onder andere straathoekwerkster Marisette Baloriano:”Het doet me pijn als Holtenbroek in opspraak komt door overlast van onze mensen. Het gaat hier met ups en downs. Dit is toch vooral een sociale wijk, waar je je nergens voor hoeft te schamen. Als je geen geld hebt, kun je altijd om eten vragen bij de buren.”

De dominotafels zullen hun uitwerking op de wijk niet missen, want op mooie dagen ziet het er erg gezellig uit! De spelende mensen trekken toeschouwers aan, die zorgen voor extra reuring rondom de tafeltjes. Het effect is dus dat het net lijkt alsof er een feest aan de gang is.

De vele scholieren en studenten in Holtenbroek hadden de tafeltjes ook al snel ontdekt: om de lunch aan te gebruiken. Op zich is dat natuurlijk prima, als ze de tafeltjes maar schoon achterlaten. In het begin kwam het weleens voor dat dominospelers aan de bel trokken bij het wijkcentrum om te klagen over de viezigheid op de tafeltjes, maar alle begin is moeilijk. De studenten weten nu dat die tafeltjes er eigenlijk niet voor hen staan, ook al is er niets op tegen dat zij ze ook gebruiken. En als ze er gebruik van maken is ‘schoon achterlaten’ het devies!

Deel dit bericht

Bericht auteur: Fenny Gerrits

Geef een reactie