Diploma voor Politiekids Holtenbroek

Diploma-PolitieKidsNa een half jaar van interne training, diverse politieacties op straat en een examenmiddag, hebben de kinderen van de eerste lichting Politiekids Holtenbroek hun diploma gekregen van de Teamchef van de Zwolse Politie in het stadhuis van Zwolle op woensdagmiddag 11 februari 2015. Danny Schoenman nam als wijkagent van het project het woord en sprak tevreden en vol lof over deze eerste lichting van team Alfa (7-9 jaar) en team Bravo (9-11 jaar). “Ze hebben veel gedaan en geleerd in deze 6 maanden.” In een fotopresentatie kregen de ouders te zien wat beide teams het afgelopen jaar allemaal hadden beleefd.

Daarna ging begeleidster Mina El Moussaoui rond met de microfoon om aan de kinderen en een aantal ouders te vragen wat zij van het project vonden en wat ze hadden geleerd. De meeste kids vonden alles erg leuk om te doen. Een Politiekid zei: “Het leukste vond ik schoppen en slaan,” hiermee doelende op de trainingen van fysieke weerbaarheid die bij Free 2 Move werden gehouden. Een ander kind vond de kerstboombeveiliging de leukste activiteit. Het meten van de snelheid met een lasergun was tevens een geslaagde straatactie. De vraag of ze het ook andere kinderen zouden aanraden om te doen, werd er dan ook volmondig met JA beantwoord.

De ouders gaven aan dat hun kind meer durfde te doen en meer voor zichzelf opkwam. Enkele juffen en meesters hadden aan de ouders doorgegeven dat hun kind zelfverzekerder was geworden.

De wijkagent had in de wandelgangen nog een verhaal opgevangen en wil dit graag met ons delen.

Een auto reed te hard over de Palestrinalaan en de bestuurster was ook nog aan het bellen. Ze parkeerde haar auto en bleef door telefoneren. Twee Politiekids zagen dat en hebben toen netjes gewacht tot ze was uitgebeld. Toen ze klaar was met bellen en uitstapte zei de ene: “Mogen we u wat vertellen? We zagen dat u aan het bellen was. Dat mag niet. U moet eerst stoppen en dan pas bellen.” De automobilist zei dat ze dat voortaan zal doen. “Dat zegt wel wat over hoe de kinderen nu naar de omgeving kijken en dat we dat met zijn allen moeten doen. De politie kan het immers niet alleen. Met af en toe wat hulp van bewoners wordt het een heel prettige wijk om in te wonen, “zegt de wijkagent.

Nelleke Vedelaar: “Ik ben heel erg trots op jullie, niet alleen als wethouder, maar ook als buurtbewoner van Holtenbroek dat jullie helpen onze wijk mooier, veiliger en ook veel prettiger willen maken om samen in te wonen. Jullie hebben veel gedaan en veel geleerd over hoe je met elkaar om moet gaan, hoe je zelfverzekerder kan worden en hoe je het beste uit jezelf kan halen en uit een ander. Jullie zijn de allereerste Politiekids van Zwolle die een Politiekidsdiploma halen en ik weet zeker dat jullie over 5, 10 of 20 jaar nog steeds weten dat jullie hebben meegedaan. Of je komt het diploma nog eens tegen in een plakboek, in een doos op zolder, of ingelijst aan de muur.”

Teamchef van Politie Zwolle, Chris van den Brand, is blij met de 23 collega’s die hij erbij heeft gekregen. “Ik wil eerst een boksje met jullie doen,” zegt hij en hij gaat alle kinderen af om vuist tegen vuist te doen. “Ik vind het super dapper wat jullie allemaal gedaan hebben. En ik denk dat dat ook wel binnenkomt bij de mensen die jullie over hun gedrag aanspreken. Keihard applaus voor deze kinderen hier!”

Dan worden de namen één voor één opgeroepen en komen ze naar voren om hun Politiekids Diploma van de Teamchef van Politie in ontvangst te nemen. Van de wethouder krijgen ze een vaantje en felicitaties van alle begeleiders die hen tijdens dit project hebben bijgestaan. Een aantal Politiekids vond dit het spannendste moment van de middag. De wijkagent heeft nog een belangrijke boodschap: “Politiekids is voor jullie nog niet voorbij. We gaan hopelijk nog heel vaak samen de straat op. Jullie kunnen opgeroepen worden voor een actie in de wijk en als je daarbij wilt helpen, kun je je daarvoor aanmelden. Daarnaast krijgen jullie een mooi aanbod om door te gaan met sporten.” Na nog een keer applaus en een groepsfoto is het tijd voor een hapje en een drankje en om even bij te praten. De organisatie moet na een kwartier alweer aan de slag, want een nieuwe lichting staat al op ze te wachten.

Beëdiging Politiekids Holtenbroek 2e lichtingOm half vier vindt de beëdiging van de tweede lichting Politiekids Holtenbroek plaats door loco-burgemeester Filip van As. Zij zullen hetzelfde traject doorlopen als de eerste lichting en zullen in maart hun eerste straatoptreden hebben. U bent alvast gewaarschuwd!

Politiekids is een samenwerking van Politie, Travers Welzijn, AV PEC, Sportservice, Doomijn, het NJG en de Bewegende School in Holtenbroek.

Deel dit bericht

Bericht auteur: Fenny Gerrits

Geef een reactie