De Groentefabriek

Moestuin-Herberg-1Ik heb een interview met Karen Lamsvelt en Miriam Wijermans van De Groentefabriek aan de Nijverheidsstraat op het terrein van het voormalige Deltion-gebouw, naast daklozenopvang De Herberg. De Groentefabriek is een moestuin.

Karen heeft het initiatief genomen tot aanleg van de moestuin: ”Ik zat te werken bij De Herberg en keek voor de zoveelste keer uit over het terrein en dacht dat het wel zonde was dat dit al zo lang ongebruikt braak lag. Maar ja, de grond is van de gemeente, dus je kunt het niet zomaar in gebruik nemen.” Karen werkt in de verslavingszorg als activeringscoach en zodoende kwam ze regelmatig bij de mensen in De Herberg op bezoek. Vanuit haar werk heeft ze de ervaring dat werken in het groen vaak helend werkt voor veel mensen die hun balans kwijt zijn. In de tuin werken is een fantastische manier om je stress kwijt te raken door lichamelijk bezig te zijn. Je wordt er ook moe van en dat werkt weer een gezonde nachtrust in de hand.

Karen wist natuurlijk in het begin al dat als ze een tuin aan zou leggen, ze dit niet alleen zou kunnen bestieren. Gelukkig kwam ze in aanraking met Joke Wierenga, een docent wiskunde en gepassioneerd tuinierster. Samen hebben ze toen de handen ineen geslagen en zijn ze begonnen met de aanleg van de tuin. Dit vond plaats in april van dit jaar.

Inmiddels bestaat er een harde kern van acht vrijwilligers, die de hele zomer door op woensdag en zondag samen in de tuin werkten. Miriam Wijermars behoort tot die groep van trouwe vrijwilligers. De tuin groeide, er kwamen steeds meer mensen langs en het werd allengs meer dan alleen een soort van dagbestedingsproject voor ‘mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt’, zoals dat in het jargon heet. Het werd in de ogen van de initiatiefnemers een soort platform, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Er kwamen veel verbindingen tot stand tussen de bezoekers. Een belangrijk motief van alle betrokkenen is ook het idee dat mensen goed moeten eten. Biologisch verantwoord geteelde groenten zijn niet voor iedereen betaalbaar in de winkel. Nu lag er een kans om dergelijke groenten zelf te gaan verbouwen op de tuin.

Behalve groente wordt er op de tuin ook belangrijk sociaal kapitaal verbouwd. Daarom heeft de provincie dit project ook gehonoreerd met een subsidie en de initiatiefnemers genomineerd voor de Vrijwilligersprijs. (zie http://www.overijsselsevrijwilligersprijs.nl en stem op De Groentefabriek.)

Op dit moment is de tuin zo ongeveer winterklaar en zijn de vrijwilligers bezig om een beplantingsplan te maken voor het nieuwe seizoen, dat ongeveer in maart begint. Ook worden er zaadjes geplant in bakken, zodat de aldus gevormde plantjes in het voorjaar gemakkelijk kunnen worden geplant. Karen en Miriam stellen vast dat er steeds meer vrijwilligers bijkomen en dat het voornamelijk vrouwen zijn die interesse tonen. Zij kunnen best een paar stevige mannelijke vrijwilligers erbij gebruiken evenals tuingereedschap. Want ja, die tuin moet natuurlijk ook af en toe worden omgespit.

Het hele project beoogt een duurzame omgang met voedsel, maar ook met mensen. Verbinding en participatie staan voorop en iedereen is welkom. Als u nog ongebruikt tuingereedschap in uw schuur heeft liggen, dan kunt u de mensen van De Groentefabriek er blij mee maken. Zij gaan het dan hergebruiken. Ze denken hierbij aan harken, schoffels, spades en misschien een kruiwagen. Daar hebben ze echt grote behoefte aan. Als u nog wat over heeft, kunt u Karen bellen (06-34847211). Zij zorgt er dan voor dat het bij u wordt opgehaald.

Deel dit bericht

Bericht auteur: Fenny Gerrits

Geef een reactie