Componisten in de Muziekwijk – Waar zijn de vrouwen?

Hildegard+von+Bingen+hildegard_detail1_fit1

Hildegard von Bingen

Het viel de redactie op dat er een groep componisten is die in de straatnamen van onze wijk ontbreekt: de vrouwen. In de vorige aflevering schreven we over Catharina van Rennes. Deze keer is de Duitse mystica Hildegard von Bingen aan de beurt.
Hildegard von Bingen werd in de 11e eeuw (1098) geboren in een adellijk gezin, dat op een slot niet ver van Mainz woonde. Voor haar opvoeding werd ze aan het Benedictijner klooster Disibodenberg toevertrouwd. Later werd Hildegard abdis van het klooster. Ze vertrekt daar in 1147 om met haar zusters een onafhankelijk klooster bij Bingen te stichten.

Hildegard als componiste
Het is in dit nieuwe klooster dat Hildegards muzikaliteit zich ontwikkelt. Ze heeft geregeld visioenen en deze zijn de belangrijkste ingrediënten voor haar muziekwerken. De muziek is meestal sober van opzet en heeft de verheerlijking van God als doel, dus niet zozeer het uiten van haar eigen artistieke kwaliteiten. Als componiste schreef Hildegard ‘Orde der deugden’, een gezongen drama, dat ze componeerde voor de nonnen van haar klooster. Daarnaast componeerde ze ongeveer 75 gezangen voor de liturgie. Haar muziek heeft een afwijkende vorm en is nog het best te rangschikken onder het Gregoriaans.

Een veelzijdige vrouw
In haar eigen tijd was Hildegard al een beroemde vrouw. Niet alleen op het gebied van muziek, maar ze heeft ook theologische werken geschreven en ook veel over de natuur en de geneeskunst. Hildegard verdiepte zich in planten, vogels, dieren en stenen vanwege de geneeskrachtige werking ervan. Haar geschriften zijn nog in een ander opzicht uniek te noemen. Ze heeft over seksuele relaties geschreven en over het plezier dat vrouwen er aan beleven. Ongehoord voor die tijd; zelfs ongehoord tot en met de 20e eeuw!

Hildegard von Bingen stierf in 1179 in de leeftijd van 81 jaar. In 2012 werd ze heilig verklaard.

Deel dit bericht

Bericht auteur: Fenny Gerrits

Geef een reactie