Boomerang, als een boomerang suizen we door de wijk en komen steeds bij een andere wijkbewoner uit

Deze maand waren we voor onze rubriek ´de Boomerang´ in gesprek Joep Roozen. Hij is leraar wiskunde en sinds kort heeft hij het penningmeesterschap van wijkvereniging Holtenbroek N.U voor zijn rekening genomen.
Door Pien van Wolferen
Joep is geboren in Den Bosch en is opgegroeid in Zevenaar. “Ik heb een hele leuke jeugd gehad,” vertelde hij. “Avondvierdaagse, scouting, het zijn allemaal mooie herinneringen. We gingen ook op vakantie, al gingen we niet zo heel ver weg. Ik zat op een koor, deed niet echt aan sport, al vond ik gym wel altijd leuk. Mijn vader had een baan waarbij we vaak moesten verkassen, dus ik heb ook goed leren wennen en afscheid nemen.” Joep wist vroeger eerst niet wat hij wilde worden, maar hij was wel gemotiveerd om dat uit te zoeken.
Na de middelbare school is Joep een technische opleiding gaan doen en daarna heeft hij nog bedrijfskunde gedaan. “Mijn eerste baan was bij de KLM en het was een goede plek om aan het werkzame leven te wennen. Ik werkte daar op een afdeling waar we ons bezighielden met het technisch onderhoud van de vliegtuigen.” Door zijn werk bij KLM kon Joep in die tijd ook heel voordelig reizen. “Ik heb daardoor veel van de wereld kunnen zien. Ik was nog jong en wilde de voordelen van mijn baan optimaal benutten. Dan ging ik bijvoorbeeld in zes weken tijd van Canada naar Zuid-Amerika, tot Afrika en Azië en reisde al mijn connecties af.” Joep heeft veertien jaar met veel plezier in Amsterdam gewerkt.
Na zijn baan bij de KLM is Joep voor zichzelf begonnen. Hij ging computer- lessen geven met alles wat daarbij komt kijken. Daarna richtte hij zich steeds meer op organisatie en advies aan andere bedrijven. “Zo kwam ik uiteindelijk in Friesland terecht, waar ik ook voor het eerst les ging geven op het MBO. Vanaf toen ben ik les gaan geven aan alle leeftijden, maar ik had al een voorkeur voor kinderen vanaf 11 jaar. Jongere kinderen zijn vaak veel nieuwsgieriger, veel hongeriger naar nieuwe informatie,” vertelde Joep. “Ik geef wiskunde omdat ik het zelf een leuk vak vind en omdat ik het leuk en uitdagend vind om het aan de kinderen uit te leggen.”
“In 2012 hebben wij een huis gekocht in de muziekwijk” vertelde Joep. “En zodoende kwamen wij in Holtenbroek terecht. Het is een leuk stukje Zwolle, met een mooie geschiedenis en aan het water. Het is niet standaard, er wonen leuke kleurrijke mensen en dat sprak ons erg aan. Wij hebben twee opgroeiende kinderen en door hen kwamen wij ook al snel in contact met scholen en verenigingen. Zo maakten we kennis met de evenementen zoals Jeugdland en andere activiteiten in de wijk en dat vonden we ook leuk.”
“Ik ben geen planner en weet niet wat de toekomst voor mij in petto heeft,” vertelde Joep. “Maar ik vertrouw er altijd op dat er vanzelf nieuwe kansen op mijn pad komen die een draai aan mijn leven zullen geven. Ik durf ook wel risico’s te nemen, zolang ik weet dat het goed komt en ik vertrouw daarbij op mijn gevoel. Daarbij denk ik wel dat je zelf ergens moeite voor moet doen om het zo te krijgen zoals jij dat wilt.”
Vorig jaar werd Joep benaderd met de vraag of hij de vertrekkende penningmeester van wijkvereniging Holtenbroek N.U wilde vervangen. Joep houdt ervan om met mensen om te gaan, dus hij besloot om die kans te pakken. “Mijn drijfveer is behulpzaamheid, dus toen men mij benaderde voor het penningmeesterschap, wilde ik dat ook graag doen.
Joep geniet van de sfeer in deze wijk en van de dagelijkse contacten in de straat en in de buurt. “Het voelt een beetje als Amsterdam in het klein; met veel soorten en kleuren mensen. Ik hou van die veelkleurigheid. Het was toeval dat we hier kwamen wonen, maar het voelt goed. Holtenbroek en ik hebben dezelfde leeftijd en we hebben beiden te maken met een veranderlijk bestaan. Ik voel me thuis waar ik ben en al heb ik daarbij wel m´n maatstaven, ik ben niet al te kritisch.”
“Voor mij als leraar gaat het er vooral om dat ik energie steek in mensen en moeite doe om hen dingen bij te brengen, waar ze later nog iets aan kunnen hebben. Ik vraag me weleens af wat ik voor mijn leerlingen ben; een politieagent die regels handhaaft, of vervul ik een soort vaderrol? Ik probeer hen de liefde voor het vak bij te brengen en hen uit te dagen om het nut ervan in te zien.” Joep probeert zijn leerlingen er bewust van te maken, dat ze voor hun eigen ontwikkeling op school zitten en als ze dat verpesten, dat ze daar voornamelijk zichzelf mee hebben. “Ik vind het vooral belangrijk dat de kinderen respectvol met andere mensen om leren gaan. Ik probeer ze een gevoel van eigen verantwoordelijkheid mee te geven. Dat keuzes hun eigen keuzes zijn en dat ze daar ook zelf de verantwoordelijk voor dragen.”
Als penningmeester van Holtenbroek N.U hoopt Joep dat bewoners in de wijk zelf initiatieven blijven nemen, waarbij de wijkvereniging hen kan ondersteunen. “Ik hoop dat we onderwerpen als veiligheid, solidariteit en gezelligheid uit kunnen blijven bouwen tot effectieve plannen en activiteiten, waar we allemaal iets aan kunnen hebben.”

Deel dit bericht

Bericht auteur: Fenny Gerrits

Geef een reactie