Bijen op drift in Holtenbroek

Giga Bijennest

Deze zomer hebben we in Zwolle een bijzonder incident meegemaakt in onze mooie, groene wijk met een bijenvolk dat op drift was geraakt. Op een goede zomeravond trof een wijkbewoonster een kolonie bijen aan onder het bladerdak van een grote treurwilg, aan de rand van één van de vijvers in Holtenbroek. Zij was doende de hond uit te laten en trof toevallig een heel bijenvolk aan op de stam van de boom, die dus vanaf het trottoir aan het oog was onttrokken door het bladerdak.

Achteraf zegt de imker van De Klooienberg Jeroen den Boer ”Het was echt een heel volk. Waarschijnlijk wel 20 tot 30 kilo zwaar. Op het moment zelf leek het een onverklaarbaar gegeven, want het is heel bijzonder als bijen zelf een dergelijke plek uitzoeken om een nieuwe kolonie te stichten. Bijzonder, omdat het een openbare en dus voor iedereen toegankelijke plek was en omdat er geen beschutting aanwezig was tegen de kou, zoals die in de winter nodig zou zijn geweest om te kunnen overleven.”

De betreffende bewoonster heeft de imker gebeld. In een telefoongesprek met de gemeente vervolgens heeft de woordvoerder desgevraagd laten weten dat er in dergelijke gevallen maar één mogelijkheid bestaat om het probleem op te lossen: vernietiging van de bijen. De bijen zijn een potentiële bron van overlast en kunnen een gevaar vormen voor mensen die allergisch zijn voor bijensteken. Als de bijen in de openbare ruimte ‘wonen’ is de gemeente aansprakelijk voor de schade. Als imker was het vernietigen van de bijen voor Den Boer geen optie. Hij heeft goed nagedacht over een meer constructieve oplossing voor het probleem.

Den Boer: ”Het ging hier echt om een groot volk. Normaal kan een zwerm bijen zich afsplitsen en dan gaan ze als een tros ergens aan hangen, om vervolgens weer een eigen kolonie te vormen. Dan gaan ze raatjes vormen en dan gaan ze bouwen aan een eigen woonstek, een kolonie of volk, of zoals een oud woord het omschrijft: een imme. Daar is dus het woord ‘imker’ van afgeleid.”

Den Boer vond het ook geen optie om de bijen te laten zitten, immers het was geen goede plek en de kans dat ze ongeschonden de winter door zouden kunnen komen was niet groot. Dit betekende dat de bijen zouden moeten worden verplaatst. Maar hoe pak je zoiets aan?

Voor een creatieveling als Jeroen was dit vooral een interessante uitdaging. Hij heeft er even over na moeten denken, maar toen had hij toch een goede methode bedacht: de bijenstofzuiger. Men neme een stofzuiger met een lange slang en plaatst een doos tussen de slang en de stofzuiger. De doos bekleed je van binnen met zacht materiaal om de bijen te beschermen tegen een al te harde landing in de doos. En zo geschiedde het. Het ging goed, er zijn bijna geen bijen gesneuveld en de meeste bijen zaten in de doos en konden worden overgebracht naar een veilige plek, minstens 5 km verwijderd van deze plek. Die afstand is nodig, omdat de bijen anders terugvliegen. Bij het klaren van deze klus werd imker Jeroen geholpen door imker Jaap van Slageren van de Eemhoeve (Wijkboerderij De Aalanden).

Bij het verder ontmantelen van de kolonie merkte Jeroen dat iemand de raten eruit had gehaald. Er zat bijna geen honing meer in het volk en ook geen larven of eitjes. Na vernieling van hun ‘woning’ hebben de bijen alle honing die er nog was waarschijnlijk opgebruikt om de herstelwerkzaamheden te kunnen uitvoeren. Den Boer: “Als we deze kolonie hadden laten zitten, hadden ze de winter niet overleefd.” De imkers hebben de geredde bijen verenigd met een gezond, klein volk elders en daarna alle bijen samen overgebracht naar de Eemhoeve. Daar zijn de bijen direct flink bijgevoerd, zodat ze weer wat konden aansterken. Nu gaat het goed en ziet het er naar uit dat ze de winter wel zullen overleven.
Met veel voldoening kijkt Jeroen terug op deze actie: “Alleen jammer dat ik die avond mijn looplamp heb laten liggen. Wil je dit ook in de krant zetten? Misschien heeft iemand deze gevonden en kan ik ‘m alsnog terug krijgen?”

Deel dit bericht

Bericht auteur: Fenny Gerrits

Geef een reactie