IMG 7797

Bewoners van de wijk Holtenbroek in Zwolle zijn tegen plannen dijkverhoging

IMG 7797De derde informatieavond van Waterschap Drents Overijsselse Delta in Zwolle over de versterking van de Stadsdijken werd druk bezocht. Een aantal omwonenden uit Holtenbroek lieten duidelijk merken tegen een dijkverhoging te zijn.

Waterschap Drents Overijsselse Delta gaat in Zwolle 7,5 kilometer dijken versterken. Dit is nodig om het risico van een overstroming in Zwolle verder omlaag te krijgen. Het waterschap stelt voor om, op basis van een verkenning, te kiezen voor een dijkverhoging. Die beslissing zou al in mei van dit jaar genomen zijn maar onder druk van buurtbewoners is dat besluit tot na de zomer uitgesteld. Twee varianten Er zijn twee manieren om de dijkverzwaring aan te pakken. De eerste is het verhogen van 7,5 kilometer aan dijken in en om Zwolle.

Dit is ook de goedkoopste variant. De dijken worden dan 50 tot 80 centimeter meter hoger. De andere oplossing is het plaatsen van een kering in het Zwartewater ten noorden van Zwolle, die het water vanuit de Vecht tegenhoudt bij hoge rivierwaterstanden. In dat geval is een dijkversterking niet nodig. Maar deze variant kost 45 miljoen euro meer. “Uitzicht verpest”

Het waterschap heeft een sterke voorkeur voor dijkverhoging omdat dit goedkoper is. Een waterkering kost alleen al aan onderhoud 1 miljoen euro per jaar. De verwachting is dat de kering eens in de drie tot vijf jaar dicht zou gaan. Inwoners van Zwolle die langs de dijken wonen vrezen dat een dijkverhoging het uitzicht verpest. Hun voorkeur gaat dan ook uit naar een kering in het Zwartewater. “De dijken liggen er nu zo mooi authentiek bij, dat willen wij zo houden. En ons uitzicht ook”, zegt Fleur Wever namens de omwonenden. 2020 Na de zomer neemt het waterschap een definitief besluit. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden in 2020 starten. 

 

Bron:  RTV Oost

Deel dit bericht

Bericht auteur: Redactie Holtenbroek.com

Geef een reactie