Loek van den Bos in zijn sportschool, 2017. © Foto Freddy Schinkel

Bekende Holtenbroekse boksschoolbaas Loek van den Bos overleden

De bekende Zwolse boksschoolbaas Loek van den Bos is maandag plotseling overleden. De eigenaar van Loekie’s Gym in Holtenbroek werd 58 jaar oud.

Van den Bos was in Zwolle en de bokswereld een markante verschijning. De breedgeschouderde Zwollenaar deinsde nergens voor terug, maar tegelijkertijd kon hij een haast kinderlijk enthousiasme aan de dag leggen wanneer het ging om de boksprestaties van zoon Ricardo en dochter Salaysa. Toen laatstgenoemde in Amerika mocht trainen in de sportschool van bokslegende Floyd Mayweather regende het foto’s en filmpjes vanaf papa Loek richting de Stentor. ,,Ze bokst zo goed, de stoten zijn zo scherp en zuiver”, sprak hij vol trots.
Jongeren
Loekie’s Gym startte in het centrum van Zwolle om na ruim tien jaar te verhuizen naar Holtenbroek. Hier zat Van den Bos op z’n plek, dik twintig jaar hield hij aan de Händellaan zijn boksschool draaiende. Met zijn vrouw Francien opende hij pal naast de sportschool een buurthuis voor hangjongeren. Enkele jaren geleden ontvouwde Van den Bos een volgend plan: een woonvorm voor jongeren die moeilijk mee kunnen komen in de samenleving. Het leidde tot ophef in de buurt. Omwonenden zaten niet te wachten op de nieuwbouw pal achter hun huizen. ,,Mensen horen ‘bijzondere doelgroep’ en gaan meteen uit van het ergste. Maar we hebben het hier over jongeren met een lagere, maatschappelijke positie en beperkingen zoals autisme en adhd”, reageerde de boksbaas. De gemeente Zwolle steunde het plan en de bouw achter Loekie’s Gym is in volle gang.
Kisteman
Ondertussen werd Van den Bos in het najaar van 2017 ongewild landelijk nieuws. Als uitsmijter van discotheek Kisteman in Staphorst, waar hij 35 jaar aan de deur heeft gestaan, gaf hij een bezoeker een tik tegen het hoofd. De videobeelden hiervan werden op internet ruim achthonderdduizend keer bekeken. Van den Bos wond er geen doekjes om toen de Stentor hem naar het voorval vroeg. ,,Ik ben er niet trots op, maar ik sta er nog wel achter en ik schaam me er niet voor. Ik had die jongen er al twee keer eerder uitgezet die avond, hij was ontzettend lastig en vervelend. (…) Het was genoeg geweest, dan moet je een beslissing nemen en dit was op dat moment voor mij de juiste. Anders verlies je je geloofwaardigheid als portier. Daarom heb ik hem met de vlakke hand een klap gegeven.”
Loek van den Bos laat vrouw, kinderen en kleinkinderen achter. De markante Zwollenaar ligt opgebaard in de ruimte waar hij zo graag was: zijn sportschool. Loekie’s Gym is de hele maand augustus gesloten.

Bron: De Stentor – Jordy Boschman

Deel dit bericht

Bericht auteur: Peter Maat

Geef een reactie