Aanschuiven bij Trea ten Kate

trea-ten-kateDeze maand waren we voor onze rubriek ‘Aanschuiven bij’ in gesprek met Trea ten Kate. Zij woont sinds twee jaar in Holtenbroek en heeft sinds kort haar eigen bedrijf. Onlangs is haar boek uitgekomen en daar wilde ze graag iets over vertellen.

Door: Pien van Wolferen

Trea is 47 jaar woont sinds 2 jaar in Holtenbroek. Ze is geboren en getogen in het buitengebied van Nieuwleusen en komt uit een groot gezin. Ze heeft vier broers en een zus. “In Nieuwleusen kende iedereen elkaar en er was een grote sociale controle. Als kind was ik wat verlegen en zat ik graag stil in een hoekje te lezen. Maar daarnaast was ik ook graag buiten; na schooltijd gingen de oude kleren aan en was ik in bomen aan het klimmen. Schrijven deed ik toen ook al,” vertelde Trea. “Ik hield trouw mijn dagboek bij en verder schreef ik kleine verhaaltjes.”

Toen Trea zeven jaar oud was, overleed haar vader en bleef haar moeder achter met een eigen zaak en drie kleine kinderen. “Mijn vader had een pompstation met een winkel en een  werkplaats. Het was een echte mannenzaak, waar mijn moeder toen opeens ‘de baas’ van werd. Deze situatie leverde in de jaren 70 nog wel eens misverstanden op. Wat ik hiervan geleerd heb is dat je ook als vrouw je eigen boontjes moet kunnen doppen. Zeven jaar later leerde mijn moeder mijn stiefvader kennen,” vertelde Trea. “Hij was ook weduwnaar en had drie kinderen. Ons samengestelde gezin werd heel hecht met elkaar, hij maakte geen onderscheid en liet mij voelen ook heel erg welkom te zijn als zijn dochter. Daardoor ben ik mijn ´stief´ vader ook als mijn echte vader gaan beschouwen.”

“Als jongere wist ik nog niet zo goed wat ik wilde met mijn leven. Eerst ging Ik naar de toenmalige CIBAB, maar dit bleek het niet te zijn voor mij. Daarna ben ik een administratieve opleiding gaan doen, waarna ik via een administratieve baan bij de belastingdienst, secretaresse werd bij de toenmalige RIAGG.”

“Maar het bleef toch kriebelen, vooral ook omdat ik schrijven toen al zo leuk vond. Ik wilde vooral mooie verhalen leren schrijven met interessante achtergronden. Op mijn 35e werd mij via mijn werk de kans geboden om alsnog de deeltijdopleiding Journalistiek te gaan doen en dat vond ik fantastisch. Daar kwam ik in contact met mensen zoals ik, die ook al iets ouder waren en die al wat levenservaring hadden en dat versterkte de band.”

“Ondertussen liep mijn werk bij de toenmalige RIAGG ook gewoon door, waar ik vanuit mijn functie als communicatieadviseur vooral adviserend bezig was. Daardoor begon ik het schrijven steeds meer te missen. In 2010 besloot ik dat ik dit weer op wilde gaan pakken en ging ik schrijven voor een vakblad voor lichtprofessionals, waarvoor ik sindsdien het hele land doorreis.”

“Vorig jaar ben ik definitief voor mezelf begonnen met mijn eigen tekstbureau. Daar wil ik gewoon gedegen stukken voor schrijven en ik sta open voor allerlei schrijfopdrachten. Ik schrijf teksten voor brochures, voor sites en ik ben bereid om me in allerhande onderwerpen te verdiepen. Het liefst schrijf ik over thema’s die echt belangrijk zijn en het verschil kunnen maken.”

In 2008 hadden Trea en haar vriend Kebe al eens een prachtige Afrikareis gemaakt en vorig jaar besloten zij deze tocht voor de tweede keer te gaan ondernemen. “Mijn passie voor Afrika heb ik dankzij mijn partner, want hij komt oorspronkelijk uit Mauretanië. Onze route liep van Marokko, via West-Sahara naar Mauretanië en Senegal. Vooral de sfeer daar, de geuren, het landschap en de mensen, het geheel maakte  het allemaal heel bijzonder voor mij.” Ook de immense woestijn met al haar verschillende gezichten vond Trea heel indrukwekkend.

“Wij hebben vooral de kuststrook gevolgd, waar de temperaturen rond de 35 graden waren, maar verder landinwaarts kan het rustig 10 graden warmer worden. Mauretanië is een Islamitisch land en ik heb deze religie leren kennen als een heel mooi en zuiver geloof, dat heel veel raakvlakken heeft met het Christendom. Helaas kent iedere religie ook zijn fundamentalisten, maar die vertegenwoordigen gelukkig maar een kleine minderheid van de hele geloofsgemeenschap.”

“Wat heel veel indruk op mij gemaakt heeft, is ons bezoek naar een eilandje bij Dakar. Daar werden toentertijd slaven vastgezet voordat ze verhandeld werden. Het was op zich een prachtig eiland, tot je bij het Slavenhuis komt, waar zoveel mensen als beesten in hokken werden gestopt en waar nodig vetgemest werden onder zeer barre omstandigheden. De poort waar de slaven doorheen gevoerd werden richting de schepen, wordt de poort naar de hel genoemd. Het was voor mij een heel emotioneel moment, toen ik met mijn donkergekleurde partner daar na zoveel jaren, hand in hand doorheen liep.”

“Tijdens onze reis schreef ik reisverslagen die ik op facebook zette. Daar kreeg ik vervolgens hele leuke reacties op. Nadat ik een keer op straat herkend werd, dacht ik: Misschien moet ik er toch iets mee gaan doen. Daarom zocht ik al mijn reisverslagen nog eens op en waar nodig vulde ik ze aan. Daar heb ik nog wat  achtergrondinformatie bij gezocht en ging ik nog wat dieper op sommige gebeurtenissen in. Uiteindelijk had ik genoeg tekst voor een boek en besloot ik het uit te gaan geven. Het is eigenlijk een soort uitgebreid reisverslag geworden, waarin ik van dag tot dag beschrijf wat we zoal meemaakten. Door er foto’s bij te plaatsen, heb ik geprobeerd om het geheel wat levendiger te maken.”

“Sinds deze reis ben ik me nog meer gaan beseffen hoe mooi het leven is met al haar  verschillende culturen en mensen. Daarbij vind ik het belangrijk om open te staan voor mensen met een andere achtergrond of belevingswereld. Ik ben positief ingesteld en benader andere mensen graag met een open blik. Daarbij ben ik vooral geïnteresseerd in wat mensen drijft en waarom doen ze wat ze doen. Mijn inspiratie haal ik uit het feit ik iets maak wat er nog niet was, het creëren; dat vind ik prachtig om te doen.”

Trea haar boek ‘Een kameel op de weg’ is inmiddels gelanceerd en op 23 september van 14.00 tot 15.00 uur houdt ze een boekpresentatie in het wijkcentrum.

 

Meer informatie:
www.tenkatecommunicatie.nl/boeken

Deel dit bericht

Bericht auteur: Redactie Holtenbroek.com

Geef een reactie