Aanschuiven bij in gesprek met Yassine Assa.

Yassine-AssaYassine is 25 jaar en is geboren en getogen in Holtenbroek. Sinds twee maanden werkt Yassine als één van de vijf Buurtsportcoaches van Travers.

“Er zijn in het totaal vijf buurtsportcoaches,” vertelde Yassine. “Twee van Sportservice, twee van WIJZ en ikzelf namens Travers. Samen willen we de mensen in de wijk enthousiasmeren om te gaan sporten. Op dit moment worden er in verschillende wijken Sportspreekuren gehouden, waar mensen terecht kunnen met hun vragen en sportinitiatieven.”

Yassine richt zich vooral op de mensen in de wijk die nog niet aan sport doen. Hij gaat bij ze langs voor een gesprek en om hen te stimuleren om meer te gaan bewegen/sporten. “Door interesse in hen te tonen probeer ik er achter te komen waar de wijkbewoner behoefte aan heeft op het gebied van sport/bewegen. Vaak zit daar een verhaal achter wat maakt dat mensen het nog niet doen,” vertelde hij. “Ik probeer ze het belang van sport uit te leggen, zodat ze misschien van gedachten veranderen. Bewegen kan bijvoorbeeld ook waardevolle contacten opleveren, doordat je samen bezig bent.”

Yassine heeft via andere collega’s zoals de bezoekvrouwen en de buurtwerkers al vernomen dat de behoefte er wel is om te gaan bewegen, maar dat de gang naar de sportvereniging, sportschool of beweegtuin nog te moeilijk is. “Nu is het winter, dus mensen staan dan nog niet te springen om naar de beweegtuin te gaan. Of vrouwen die niet gemengd willen sporten. Wij kunnen hen helpen bij het regelen van een geschikte sportaccommodatie.”

Zelf is Yassine al vanaf zijn zesde jaar actief in de sport. “Ik was als kind altijd buiten met vriendjes aan het voetballen,” vertelde hij. “Later ben ik begonnen bij een amateurvoetbalvereniging. Ik werd steeds serieuzer in mijn spel. Toen ik bij de B-junioren speelde, werd ik gescout door FC Zwolle, het huidige PEC Zwolle.” Yassine sportte in combinatie met school. Hij zat toen op de Van De Capellen school en begon ‘s morgens al met trainen. “Tussen de middag ging ik naar school en na schooltijd ging ik weer trainen. Dit duurde mijn hele middelbare schooltijd. Uiteindelijk kwam ik op mijn achttiende jaar in het eerste elftal en dat was het profvoetbal dat ik altijd al wilde doen.

Dit was dan ook een toptijd voor mij en ik was vast van plan om door te gaan. Helaas viel die droom in duigen, want ineens scheurde ik mijn kruisbanden en kon ik niet meer voetballen.”

Yassine werd geopereerd en kreeg nieuwe kruisbanden. Daarna heeft zijn revalidatie nog een jaar geduurd en al die tijd is hij niet naar school geweest. Vervolgens is Yassine toch weer gaan voetballen, maar dan op een iets lager niveau. “Ik ben toen ook weer gaan studeren,” vertelde Yassine. ”Ik had toen al MBO-Detailhandel gedaan, maar wilde iets anders omdat ik wist dat ik na het voetballen ook verder moest kunnen.” Uiteindelijk koos Yassine voor de Maatschappelijk Werk en Dienstverlening “Tijdens mijn studie op Windesheim ontdekte ik dat ik het erg leuk vond om jongeren te coachen.”

“Tijdens mijn stage in Apeldoorn is er destijds het ´OSSO´-project bedacht,” vertelde Yassine. “In straattaal staat het begrip osso voor ‘thuis’, maar bij Travers betekent het ´Op Straat Sportief Ontmoeten´ en daar zitten alle elementen in waar wij aan willen werken. Door samen te sporten praten jongeren met elkaar over wat hen bezighoudt. Zij zullen uit zichzelf niet snel naar een kantoor komen om over problemen te praten en dan kan samen sporten een middel zijn om hun problemen met ons te delen. Zo bouwen we een vertrouwensband op met de jongeren en als er dan een verhaal naar boven komt dat meer aandacht nodig heeft, gaan we daar samen met deze jongere dieper op in.”

Yassine rondde met succes zijn studie af en ging zoeken naar een baan. Hij vond een vacature bij Travers, waar ze een sportcoach zochten en dat leek hem wel wat. “Wat mij vooral interesseert in dit werk is de combinatie van sport en de contacten met mensen. Je bouwt namelijk echt een band op met mensen. Vooral de verhalen over hun relatie tot sport en de vraag of het mij lukt om hen ervoor te interesseren, vind ik een mooie uitdaging. Ik wil samen met hen zoeken naar welke vorm van bewegen het best bij hen past.”

Voor Yassine zelf is voetbal altijd heel belangrijk geweest. Het heeft hem op plaatsen gebracht waar hij anders nooit zou zijn geweest en hij heeft mensen leren kennen die hij anders nooit ontmoet zou hebben. “In mijn opleiding had sport een minimale rol, wat ik altijd jammer heb gevonden. Sport kan juist voor iedereen een laagdrempelige manier zijn om allerlei zaken bespreekbaar te maken. Wij als buurtsportcoaches willen de mensen graag door middel van sport een positief gevoel laten ervaren en ik wil me er persoonlijk voor inzetten dat iedereen zijn ei kwijt kan in de sport.”

Deel dit bericht

Bericht auteur: Fenny Gerrits

Geef een reactie