Aanpassing route en dienstregeling stadsbus Holtenbroek

voorgestelde route lijn 2Zoals u misschien vernomen hebt, moet de provincie bezuinigen op het openbaar vervoer. De provincie krijgt minder geld van het rijk voor OV en het aantal reizigers is afgenomen. De provincie wil de goede lijnen versterken en voor lijnen die het minder goed doen, kijken of we op een andere manier mensen mobiel kunnen houden. Dit proces willen we samen met inwoners doen.

Voor Zwolle hebben we met de gemeente gekeken naar drie wijken waar wat speelt. Het meest concreet was de Aa-landen, waar het gebruik van de bus blijft achter en de wijk snel vergrijst. Uit de discussie met inwoners van de Aa-landen bleek dat de dubbeling in de lijnvoering van lijn 2 en 4 (lijn 2 rijdt door als lijn 4 en andersom) niet heel veel reizigers trekt, maar wel heel duur is. Het weghalen van de dubbeling levert een goede bezuiniging op, zonder dat de reiziger er veel last van heeft. Doordeweeks gaat het om ongeveer 10 reizigers per dag. Het totaal aantal reizigers op beide lijnen bedraagt 5606 per dag (0.17%). We hebben met de groep naar allerlei alternatieven gekeken, maar uiteindelijk kwam dit voorstel als meest gewenst naar voren.

Als lijn 4 niet meer doorrijdt via Holtenbroek, is het logisch dat lijn 2 ook een andere route krijgt. Doel daarbij was om wel zo veel mogelijk mensen in de wijk te voorzien van openbaar vervoer.

Het knippen betekent dat lijn 2 vanaf de Monteverdilaan rechtsaf zal slaan de Gombertstraat in om vervolgens linksaf de Lassuslaan op te gaan. Vanaf de kruising met de Bachlaan komt lijn 2 op de huidige route en rijdt de ronde richting het station. Dit komt overeen met de oude route van lijn 2.

Aan de Lassuslaan ter hoogte van de Bachlaan willen we graag een nieuwe halte Bachlaan plaatsen om dit deel van de wijk van de bus gebruik te laten maken.

Ook stellen we voor om te kijken naar de mogelijkheid om een extra halte te plaatsen aan de Gombertstraat richting de Lassuslaan. Passagiers die op dit moment gebruik maken van de bestaande halte Gombertstraat hoeven dan namelijk niet de gehele ronde mee te rijden. Ook is er zo een halte dichtbij het woonzorgcentrum Havezate. Passagiers in de buurt van de Mozartlaan kunnen gebruik maken van lijn 1.

Ook voor lijn 2 betekent dit voorstel dat er overdag in een kwartierdienst gereden wordt van maandag tot en met zaterdag. Van maandag tot vrijdag is dit van 06:00 tot 19:00, op zaterdag van 09:00 tot 18:00. In de avonduren en op zondag zal er in een halfuurdienst gereden worden zoals net zoals nu. In de zomervakantie wordt er de hele dag een halfuurdienst gereden. De precieze vertrektijden / aankomst tijden vanaf het station zijn nog niet bekend, omdat dit samenhangt met andere lijnen.

We denken hiermee ook in Holtenbroek een goede busverbinding te kunnen houden. Het is de bedoeling dat deze wijziging per 14 december 2015 in gaat. Heeft u vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met Björn Edelenbos van de provincie Overijssel (b.edelenbos@overijssel.nl).

Deel dit bericht

Bericht auteur: Fenny Gerrits

Geef een reactie